Vitamíny – strážcovia našej dobrej nálady

Jeseň je štandardne obdobie plné rozmanitých farieb, mnohých životných zmien a nových situácií. S tým ale súvisí aj nárast prechladnutí, rôznych ochorení a psychickej nepohody. Nesmieme preto zabúdať na pohodu nás aj ľudí, s ktorými sme najčastejšie v kontakte buď v škole alebo v práci. Vitamíny obsiahnuté v bežne dostupnom ovocí a zelenine nám môžu pomôcť prejsť týmto obdobím bez ujmy na zdraví, či už ich prijmeme v čerstvej forme, alebo vo forme 100 % džúsu, alebo pyré. 

Prechodné obdobia bývajú náročné. Zvlášť ak ide o obdobie po letnej bezstarostnosti a počas jesenných nástupov nových situácií a návalu pracovných výziev. Všetky povinnosti, ktoré sme odsúvali na neskôr, sa na nás v jednom okamihu začnú valiť spolu s novými zadaniami. Nehovoriac o náhlej zmene počasia a menšiemu prísunu slnečných lúčov. Ani sa nenazdáme a s psychickou záťažou sa dostaví aj tá fyzická a choroba na seba nenechá dlho čakať. Preto by malo byť v našom záujme dbať na dôkladnú prípravu na jesenné obdobie skôr, než sa naplno prejaví.

Ako predísť jesennému zaťaženiu

Skrátenie dní sa určite odzrkadlí nielen na našej nálade ale aj na fyzickej kondícii. „Proti jesennej únave sa dá bojovať hneď niekoľkými spôsobmi. Nemali by sme zabúdať na pohyb, pozitívne myslieť, určiť si ciele do najbližšieho obdobia. Ale jedným z najdôležitejších, a zároveň aj najjednoduchších spôsobov, ako bojovať proti jesenným nástrahám, je správne sa postaviť k novému jedálničku. Zatiaľ čo v lete nám osviežujúce ovocie a zelenina prirodzene tvorili súčasť denného príjmu potravy, v jeseni máme tendenciu na tieto živiny v strave zabúdať. Vraciame sa k ťažším jedlám, s ktorými súvisia aj preplnené žalúdky, malátnosť a únava,“ vysvetľuje Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory na Slovensku. „Vitamíny obsiahnuté v ovocí a zelenine by mali byť základom našej stravy. Či už je to čerstvé ovocie a zelenina, alebo v podobe 100 % ovocného alebo zeleninového džúsu alebo pyré.“

S chuťou do školy

Jesenné obdobie je ťažké nielen pre dospelých, ale predovšetkým pre deti, ktoré sa každý deň pohybujú v škole v detskom kolektíve. Ich imunita je výrazne oslabená a vystavená záťažovej skúške. Na rozdiel od nás, deti si nevedia racionálne vysvetliť, prečo sú odrazu unavené po dvoch hodinách sedenia, keď len prednedávnom dokázali behať po vonku a hrať sa s kamarátmi aj celý deň. Preto je to práve na nás, aby sme im k desiate pribalili aj pár porcií ovocia a zeleniny. Odborníci z WHO sa zhodujú, že každý človek by mal denne skonzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny. Jedna porcia pritom môže byť nahradená porciou ovocného či zeleninového 100 % džúsu alebo pyré.

Ako na nový rok, tak po celý rok

Môže to platiť nielen ak ide o kalendárny, ale aj o školský rok, či nové obdobie. Ak si dokážeme správne nastaviť prísun živín, minerálov a vitamínov hneď na začiatku nového životného obdobia, je veľká pravdepodobnosť, že ho budeme dodržiavať po celý čas. Až kým sa opäť raz nedostaví vytúžené leto. „Ak sa postavíme k tejto jesennej výzve pozitívne, určíme si jasne priority v práci, doma ale aj v našom jedálničku, ani jeseň nebude o nič ťažšia, ako bolo leto a vychutnáme si ju úplne rovnako, ak nie viac. Dôležité je prijať každý deň dostatočné množstvo vitamínov a energie. Ak nemáme poruke čerstvé ovocie a zeleninu, nebojme sa ju raz za čas nahradiť 100 % džúsom alebo pyré, ktoré obsahujú rovnaké vitamíny a živiny ako produkt, z ktorého sú vyrobené,“ dodáva MUDr. Peter Minárik.


Kampaň „Džúsy a pyré. Vitamíny vo výhodnej forme“ je financovaný s podporou Európskej únie a Poľskej republiky, ako aj z prostriedkov Fondu propagácie ovocia a zeleniny a členmi KUPS.   

Viac informácií o kampani je k dispozícii na webovej stránke www.dzusyapyre.eu a na fan page „Žite Smart“ na Facebooku. 

Asociácia Národnej únie výrobcov džúsov (KUPS) je neziskovou organizáciou, ktorá združuje výrobcov a iné právnické osoby spolupracujúce priamo s odvetvím výroby džúsov, nektárov a nápojov. Od roku 1993, Združenie zastupuje odvetvie v domácich i EÚ iniciatívach, spolupracuje s výskumnými inštitúciami, laboratóriami ako aj národnými a medzinárodnými odvetvovými organizáciami. Organizácia rovnako prináša úžitok spotrebiteľom prostredníctvom svojho dobrovoľného systému kontroly, ktorý má za cieľ zabezpečiť vysokú kvalitu výrobkov z džúsov. Navyše vo svojom pôsobení KUPS vedie niekoľko reklamných a vzdelávacích aktivít, ktoré podporujú zdravé stravovacie návyky, vrátane piatich porcií zeleniny a ovocia, kedy sa jedna porcia dá nahradiť džúsom. Pre viac informácii o KUPS navštívte: www.kups.org.pl

Kontakt pre médiá:
Jana Sadivová, Seesame
Tel.: +421 908 555 735
E-mail: sadivovaj@seesame.com